Diyabetik Ayak Bakımı

Anasayfa/Diyabetik Ayak Bakımı

Diyabetik Ayak Bakımı Nedir?

Diyabet (şeker hastalığı) vücudun farklı bölgelerinde çeşitli komplikasyonlara neden olabilir. Bunlardan biri de ayaklardır.

Uzun süre şeker hastalığı yaşayan veya şeker seviyesi kontrole alınamayan danışanlarda, yüksek kan şekeri ayaklardaki sinir ve kan damarlarına zarar verebilir. Bu durum sonucunda ayaklarda ağrı, karıncalanma, uyuşma veya his kaybı gözlenebilir.

His kaybının görüldüğü ayaklarda ufak bir yara bile çok tehlikeli olabillir çünkü kişi acıyı hissetmediği için yara fark edilmez ve iyileşmesi daha uzun sürebilir. Bu nedenle diyabetik ayak bakımı oldukça önemlidir.

Diyabetik-Ayak-Bakimi-Footdoc-Gebze-Podolog-Ayak-Bakim-min

Diyabetik Ayak Sorunları

Eğer diyabet (şeker hastalığı) yaşıyorsanız ve aşağıda bahsedilen belirtilerden bir veya birkaçına sahipseniz, en yakın zamanda bir uzman podolog ile görüşmeniz ve profesyonel yardım almanız gerekebilir.

  • Hareket esnasında bacaklarda oluşan ağrı veya kramplar.
  • Ayaklarda karıncalanma, yanma veya ağrı.
  • His kaybı yaşanması.
  • Ayakların şeklinin zamanla değişmesi.
  • Kuru veya çatlamış ayaklar.
  • Ayakların renginde ve sıcaklığında değişiklikler meydana gelmesi.
  • Normalden kalın sarı renkte ayak tırnakları olması.
  • Sporcu ayağına benzer mantar enfeksiyonları oluşması.
  • Su toplaması.
  • Enfekte nasır veya batık ayak tırnağı problemleri yaşanması.

Diyabetik Ayak Tanı Yöntemleri

Diyabet hastalarının ayakları için bir uzman tarafından diyabetik ayak analizi yapılır. Kontrol sırasında sağlık geçmişi ve ayak problemleri sorgulanır. Ayakta görülen sorunlar yanlış ayakkabı seçiminden kaynaklanıyor olabilir. Devamında bir uzman tarafından diyabetik ayak belirtileri (mantar, enfeksiyon, çatlak gibi) analiz edilir.

Diyabetik ayağın nörolojik kontrolü 4 yöntem ile yapılabilir:

  • Monofilament testi: Ayağın dokunma hassasiyeti ölçülür.
  • VPT: Cihazın ürettiği titreşimi algılayıp algılayamadığınız kontrol edilir.
  • İğne testi: İğne yardımıyla hissetme durumuna bakılır.
  • Ayak bileği refleksleri: Küçük bir tokmak yardımı ile refleksleriniz kontrol edilir.

Diyabetik Ayak Bakımı

Her yaşta ve durumda önemli olan ayak bakımı diyabetliler için daha fazla önem kazanır.

Diyabetik ayak bakımı için aşağıda bahsedilenlere dikkat edebilirsiniz:

  • Ayaklarınızı her gün kontrol edin: Ayaklarınızı her gün yara, nasır, tırnaklarda meydana gelen değişiklikler, renk ve sıcaklıklık farkları açısından kontrol edin. Ayağınızın altını göremediğiniz noktalarda ayna kullanabilirsiniz.
  • Ayak bakımınızı ihmal etmeyin: Ayaklarınızı her gün ılık su ile yıkayıp iyice kuruladıktan sonra losyon ile üst ve alt kısımlarını ovabilirsiniz.
  • Çıplak ayakla yürümeyin: Diyabetik ayak danışanlarının çoğunda his kaybı meydana gelmiştir bu nedenle ayağı yaralama ihtimali olan bir madde hissedilmeyebilir. Danışanların mutlaka evin içinde dahi çorap veya terlik giymesi önerilir.
  • Diyabetik ayak bakımı alın: Bahsedilen bakım ve daha fazla yardım için bir uzmana başvurarak daha güvenilir bir bakım alabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Diyabet, sinir hasarı ve kan dolaşımını yavaşlatarak ayaklarda his kaybına ve yaraların geç iyileşmesine neden olur. Bu durum, küçük yaraların bile enfekte olarak ciddi sorunlara yol açmasına sebep olabilir.
Diyabetik ayak, diyabetin neden olduğu sinir hasarı ve kan dolaşım bozuklukları sonucu ortaya çıkan, ayaklarda yaraların iyileşmemesini ve enfeksiyonların gelişmesini içeren bir durumdur.
Diyabetik ayak belirtileri arasında ayaklarda uyuşma, yanma, karıncalanma, açık yara, şişlik, kızarıklık, sıcaklık artışı ve kötü koku sayılabilir.
Diyabetik ayak bakımı, ayakların her gün ılık su ve sabunla yıkanması, iyice kurulanması, nemlendirilmesi ve düzenli olarak kontrol edilmesini içerir. Tırnaklar düz kesilmeli ve ciltte çatlak olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Diyabetik ayak için geniş, rahat, dikişsiz ve yumuşak tabanlı ayakkabılar tercih edilmelidir. Ayakkabının içinde boşluk kalmamasına dikkat edilmelidir.
Diyabetik ayakta nasır ve çatlaklar kesinlikle evde tedavi edilmemelidir. Bir uzman podolog ile görüşmek en doğru seçenektir.
Uzman podolog kadromuz ile size özel bakım planları oluşturuyor, en son teknoloji cihazlarla bakımlarınızı gerçekleştiriyoruz. Hijyenik ve konforlu bir ortamda size özel bir deneyim sunuyoruz.
Randevunuzu Alın
Ayak analizinizi ücretsiz yapalım

Ayak sağlığı problemlerinize profesyonel çözümler sunuyoruz.

0262 721 44 44 numaralı telefonu arayarak veya Whatsapp hattımıza ulaşarak randevunuzu kolayca oluşturabilirsiniz.

Ekibimiz